OM OSS2018-12-03T08:25:28+01:00

JÖNKÖPINGS RODDSÄLLSKAP

Jönköpings Roddsällskap (JRS) är en förening i Jönköping som numera enbart har rodd som idrottsform. Under sin långa historia har flera andra idrotter funnits på programmet och ett antal andra föreningar har haft sitt ursprung i Jönköpings Roddsällskap innan de blev självständiga idrottsföreningar.

Föreningen bildades den 19 januari 1884 vilket gör den till Smålands äldsta idrottsförening. JRS har ända sedan starten haft sin hemvist och sitt båthus vid Munksjön, en centralt belägen sjö i Jönköping. Munksjön har använts som tävlingsarena för rodd- och kanottävlingar både på nationell och internationell nivå.

Genom åren har det funnits många profiler i JRS. Postmästare Olsson bildade föreningen i slutet på 1800-talet efter att han hade kommit hem från en resa till Amerika. En annan profil inom sällskapet var hattmakare Ove Lostad som bland mycket annat blev nordisk mästare 1946. I slutet av 1990-talet profilerade  Bo Ekros JRS som vinnare av Henley Royal Regatta, Luzerns internationella regatta och tvåfaldig VM-silvermedaljör. Bo var en framträdande profil på tävlingsbanorna och numera en engagerad styrelsemedlem i Svenska Roddförbundet och en av de som driver Svensk tävlingsrodd av idag. Läs kapitlet om Jönköpings Roddsällskaps historia i boken medaljer-och-magplask-roddarnas-historia” skriven av Magnus Widell

Regattahistorik.

Även om det genom åren hållits mängder av regionala och nationella tävlingar på Munksjön är utan tvekan det största arrangemang som anordnats Junior-VM i Rodd. Jönköping och Sverige fick värdskapet 1984 och då var detta det största internationella idrottsevenemang som anordnats i Sverige sedan Olympiska sommarspelen 1912. I Junior-VM i rodd -84 deltog 1.200 aktiva från mer än 30 länder.